Dzielimy się naszą pasją

Winnica położona jest nad Jeziorem Mierzęcińskim i zajmuje obszar 6,75 ha, co plasuje ją w czołówce polskich winnic jeśli chodzi o wielkość uprawy.  Pierwszych nasadzeń dokonano w 2004 roku. Obecnie ponad 27 tysięcy krzewów winorośli rośnie na rozległym, łagodnym zboczu o orientacji południowej i południowo-zachodniej, jak i terenie płaskim, na wysokości około 60 m n.p.m.

Winnica

Wznosi się ponad otaczający ją obszar i wraz z jeziorem, okolicznymi lasami oraz łąkami tworzy wyjątkowo malowniczy krajobraz.

Obecnie uprawiamy 19 szczepów, głównie odmiany winorośli białych Kernling, Riesling,  Solaris i Seyval Blanc oraz czerwonych Rondo, Regent i Zweigelt. Posiadamy również niewielkie ilości hybryd takich jak: Sibera, Bianka, Hibernal, Muskat Odesski, Biona, i Merzling.

Winnica leży na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu.

Tutejszy mikroklimat sprzyja uprawie winorośli, o czym świadczą stare, przedwojenne krzewy występujące w wielu okolicznych domostwach. Zimy w Mierzęcinie są łagodne, a lata słoneczne i suche, dzięki czemu krzewy obradzają w dorodne i soczyste owoce.

Przetwórnia i Piwnica Win

Dbając o najwyższą jakość owoców winogron i produkowanego z nich wina,  przetwórnię wyposażono w renomowane zaplecze techniczne. Nowoczesne urządzenia winiarskie wspomagają utrzymanie właściwego  środowiska dla tak wrażliwego i wymagającego trunku, jakim jest wino.

Piwnica Win znajduje się w jednym z najstarszych budynków kompleksu pałacowego i po przeprowadzonej renowacji zapewnia idealne warunki do leżakowania i dojrzewania win. Wyjątkowy klimat podziemia i zachowana architektura piwnicy stwarzają doskonałą atmosferę do odbywających się tutaj degustacji.

Piękna winnica

Nie nocowałam w hotelu, ale wybrałam się do Mierzęcina z rodziną, by odwiedzić winnicę. Niesamowite doświadczenie i fantastyczny pan Dariusz, dla którego dbanie o winnicę i produkcję win to nie praca, ale pasja i całe życie. Naprawdę warto!

Enolog Pałacu Mierzęcin

Nad uprawą winorośli, doborem owoców do poszczególnych gatunków wina, jego wytwarzaniem oraz przechowywaniem czuwa dyplomowany enolog - Piotr Stopczyński. Swoją karierę rozpoczął w Stanach Zjednoczonych, gdzie studiował na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis oraz w Napa Valley College. Pracował między innymi w Charles Krug Winery, Domaine Chandon, Napa Wine Company, Waterstone Winery oraz Diamond Oaks Winery.

Dzisiaj Piotr Stopczyński jest jednym z najlepszych polskich enologów, a produkowane pod jego opieką wina zdobywają liczne nagrody i znajdują uznanie wśród koneserów. Wino to dla niego nie tylko praca, ale przede wszystkim życiowa pasja. Nadal zgłębia jego tajemnice, poznając nowe obszary enologii, degustacji wina i jego łączenia z potrawami.

 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij