Zasmakuj gościnności

Dwupoziomowa Restauracja Destylarnia znajduje się w budynku dawnej gorzelni na terenie majątku Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Industrialny wystrój wnętrza łączy elementy nowoczesne ze starymi maszynami i urządzeniami gorzelnianymi. Piętro to przytulna restauracja o klimacie angielskiego pubu z kominkiem i stylowymi meblami. Serwowane są tu dania kuchni slow food, wellness oraz śródziemnomorskiej.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja stolika. Rezerwacja stolika w godzinach 12:00-22:00: + 48 95 71 31 630

Menu Restauracji Destylania

Przystawka / Starters

 

Wędzony pstrąg z marynowanym burakiem, orzechami i sosem

zielonym

Smoked trout with marinated beetroot, nuts and green sauce

32,00 zł

 

Krewetki z rusztu na szpinaku z sosem maślanym

Grilled prawns on spinach with butter sauce

39,00 zł

 

Sałatka z boczniakiem i bakłażanem

Oyster mushroom and aubergine salad

28,00 zł

 

Siekana wołowina okraszona serem z piklowanymi warzywami

Chopped beef garnished with cheese and pickled vegetables

45,00 zł

 

Winne przysmaki z konfiturą musztardową

Wine delicacies with mustard savoury jam
50,00 zł

 

 

Zupy / Soups

 

Bulion wołowy ze strączkami

Beef broth with legumes

18,00 zł

 

Krem serowo-porowy z królikiem

Cream of cheese and leek soup with rabbit

20,00 zł

 

Zupa koperkowo-groszkowa z kozim serem na ostro

Spicy dill and pea soup with goat cheese

25,00 zł
 

 

Potrawy mączne /Flour-based dishes

 

Pierogi z dziczyzną i sosem leśnym

Game meat dumplings with forest sauce

42,00 zł

 

Świeży makaron z wołowiną i warzywami w oliwie smakowej

Fresh pasta with beef and vegetables in flavoured oil

42,00 zł

 

Kaszotto ze złotym pstrągiem w sosie velouté

Kashotto with golden trout in velouté sauce

45,00 zł

 

 

 

Dania główne / Main courses

 

Filet z okonia z lekką polentą i warzywami sezonowymi,

sos maślany

Perch fillet with light polenta and seasonal vegetables, butter sauce

49,00 zł

 

Troć ekologiczna z prażonym kalafiorem,

chutney winogronowy

Ecological trout with roasted cauliflower, grape chutney

55,00 zł

 

Zapiekana marchew, warzywa kapustne, sos warzywny

Baked carrot, blanched and fried cruciferous vegetables, vegetable sauce

33,00 zł

 

Pierś z kaczką, dynia z porzeczką, sos pieprzowy

Duck breast, pumpkin with currant, pepper sauce

60,00 zł

 

Sezonowa wołowina z rusztu, buraki z chrzanem,

sos własny

Grilled aged beef, beetroot with horseradish, gravy
89,00 zł

 

Jeleń w dwóch odsłonach, kapusta szparagowa, sos grzybowy

Venison two ways, broccoli, mushroom sauce
95,00 zł

 

 

 

Desery / Desserts

 

Wiśnia w czekoladzie, sorbet, sos wiśniowy

Chocolate-covered sour cherry, sorbet, sour cherry sauce

25,00 zł

 

Sernik mango, lody jogurtowe, ciastko rustykalne

Mango cheesecake, yoghurt ice cream, rustic cookie

28,00 zł

 

Interpretacja bezy dacquoise

 Interpretation of the dacquoise meringue

25,00 zł

 

Ciasto daktylkowe z lodami winogronowymi

Date cake with grape ice cream

22,00 zł

 

Sekretne menu dziecięce / Secret children’s menu


Klasyczny krem pomidorowo warzywny

Tomato and vegetable cream

15,00 zł


Rosół z królika i wołowiny z lanymi kluskami

Rabbit and beef broth with poured dumplings

16,00 zł


Mini burger z indyka, ser pomidor, frytki, domowy ketchup

Mini turkey burger, cheese, tomato, chips, homemade ketchup

25,00 zł


Polędwiczka wieprzowa wolno gotowana, marchewka z groszkiem, puree

Slow-cooked pork tenderloin, carrots with peas, and puree

29,00 zł


Makaron z sosem bolońskim i tartym serem

Pasta with bolognese sauce and cheese

25,00 zł


Delikatny łosoś, brokuł, ryż na sypko

Delicate salmon, broccoli, and rice

32,00 zł


Zestaw lodów , owoce , bita śmietana

Ice cream selection , fruits, and whipped cream

25,00 zł


Naleśniki z serem, owoce, bita śmietana

Pancakes with cheese, fruit, and whipped cream

20,00 zł

 

 

Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin - Paweł Salamon

Wyznaje zasadę, że aby osiągnąć sukces, trzeba mieć pasję, być cierpliwym i konsekwentnie inwestować w przyszłość.

Zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Nauczyciel zawodów gastronomicznych, powołany przez MEN do grona ekspertów, pracujących nad rozwojem systemu edukacji zawodowej. Ambasador Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2017, 2018, 2019. Trener i mentor adeptów sztuki kulinarnej do Euro Skills Budapeszt 2018,  World Skills Kazań 2019 oraz EuroSkills Graz 2020 . Ambasador Kulinarnego Pucharu Polski 2019. 

Winnica i Slow Food

Menu oparte na darach natury obfituje w sezonowe warzywa i owoce, warzywa i zioła z własnych upraw, ryby z pobliskich jezior, dziczyznę oraz grzyby. Czerpiąc z najważniejszych założeń nurtu Slow Food, większość produktów wykorzystywanych do kompozycji dań pochodzi od lokalnych dostawców.

Sąsiadująca z restauracją Winnica Pałac Mierzęcin – jedna z największych w kraju, nie pozostaje bez wpływu na koncepcję miejsca. Szeroka paleta własnych win, nagradzanych na konkursach w kraju i za granicą doskonale podkreśla smak potraw.

Maksymalna liczba osób: 100

NAGRODY:

GAULT ET MILLAU 2016, 2017, 2018 – dwie czapki dla Restauracji Destylarnia w przewodniku Gault et Millau

REKOMENDACJA SLOW FOOD 2015 - szacunek dla lokalnej tradycji kulinarnej, własne uprawy i bliską współpracę z okolicznymi dostawcami doceniła organizacja Slow Food Polska, przyznając Restauracji Destylarnia pierwszą w województwie lubuskim rekomendację.

GRAND AWARD - TRZY WIDELCE 2015 – najwyższe wyróżnienie w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2015

GRAND AWARD - TRZY WIDELCE 2014 – najwyższe wyróżnienie w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2014

Hermes 2013 oraz tytuł NAJLEPSZEJ RESTAURACJI W REGIONIE przyznawany przez Tygodnik Restauratora.

 

 

smaki Mierzęcina zamknięte w słoikach

Pałacowa Spiżarnia

Pałacowa Spiżarnia to smaki i zapachy Mierzęcina zamknięte w słoikach i butelkach. Powstała aby odwiedzający nas Goście mogli cieszyć się bogactwem doznań kulinarnych również po opuszczeniu granic majątku, w domowym zaciszu. Polecamy przetwory własnej produkcji, według autorskich przepisów Szefa Kuchni Pawła Salamona. Tylko naturalne, lokalne składniki, proste receptury i tradycyjne metody wytwarzania gwarantują najwyższą jakość. 

Pałacowa Spiżarnia - sklep on-line 

 

Katalog zestawów prezentowych 2021

 

 

Zarezerwuj stolik

Rezerwacje można składać mailowo:

recepcja@palacmierzecin.pl

Telefonicznie w godzinach 12:00-22:00:

+ 48 95 71 31 630

 

 

 

 

 

Napisz do nas

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Pałac Mierzęcin NOVOL Sp. z o.o. Spółka Jawna, Mierzęcin 1, 66-520, Dobiegniew Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane