Zasmakuj gościnności

Dwupoziomowa Restauracja Destylarnia znajduje się w budynku dawnej gorzelni na terenie majątku Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Industrialny wystrój wnętrza łączy elementy nowoczesne ze starymi maszynami i urządzeniami gorzelnianymi. Piętro to przytulna restauracja o klimacie angielskiego pubu z kominkiem i stylowymi meblami. Serwowane są tu dania kuchni slow food, wellness oraz śródziemnomorskiej.

Z uwagi na dużą liczbę gości, prosimy o wcześniejszą rezerwację stolika. 

 

 

Menu Restauracji Destylania

PRZYSTAWKI

DANIE WEGETARIAŃSKIE – KOZI SER / ORZECHY / BURAK / RUCCOLA / SOS MALINOWY - 39ZŁ

 

WĘDZONY WĘGORZ / BLIN DROŻDŻOWY / SZPINAK / RZODKIEWKA / REGIONALNA ŚMIETANA / IKRA ŁOSOSIA - 39ZŁ

 

PIEROGI / DZICZYZNA / BURAK / CZOSNEK / PIETRUSZKA / ŻUR - 37ZŁ

 

SEZONOWANY KARCZEK Z MANGALICY / PIKLOWANY KALAFIOR / MAJONEZ SMAKOWY / OLEJ LUBCZYKOWY - 35ZŁ

 

SLOW FOOD - RILLETTES / GĘSINA / ZAKWASZANE WARZYWA / GRZYBY / OLEJ POROWY - 39ZŁ

 

SIEKANY TATAR Z WOŁOWINY LUB JELENIA / ŻÓŁTKO 63ºC / MARYNOWANE GRZYBY / KLASYCZNE DODATKI / KAPARY / MAJONEZ LUBCZYKOWY - 39ZŁ

 

SAŁATKI

MIESZANE SAŁATY / WĘDZONY PSTRĄG Z ZIELENICY / MARYNOWANE KURKI / POMIDORKI CHERRY / OLIWKI ZIELONE / KORBOL / SOS MUSZTARDOWY - 39ZŁ

 

DANIE WEGETARIAŃSKIE – PIECZONE WARZYWA / PUREE Z DYNI / CHIPSY Z JARMUŻU / PESTKI DYNI / WINEGRET KOPERKOWY - 35ZŁ

 

MIESZANE SAŁATY / WĄTRÓBKA DROBIOWA / WIŚNIE / MIÓD / CZERWONE WINO /  PIECZYWO MAŚLANE - 35ZŁ

 

PASTA RISOTTO

BURACZANE KOPYTKA / JARMUŻ / WĘDZONY TWARÓG / BURAK / KWAŚNA ŚMIETANA / OLEJ WĘDZONE WARZYWA - 35ZŁ

 

DANIE WEGETARIAŃSKIE - RISOTTO / GRZYBY / JARMUŻ / DYNIA / OLEJ LUBCZYKOWY - 35 ZŁ

 

MAKARON PAPARDELLE / KACZKA / SZPINAK / CZOSNEK / SUSZONE POMIDORY - 39ZŁ

 

DANIE BEZGLUTENOWE - WEGETARIAŃSKIE - GROSZEK PEPITKI / GRZYBY / TOFU / MARCHEW / SŁONECZNIK - 39ZŁ

 

ZUPY

GRZYBOWE VELOUTE / JARMUŻ / WARZYWA OKOPOWE - 25ZŁ

 

KRUPNIK NA WĘDZONCE / GĘSIE ŻOŁĄDKI / - 25ZŁ

 

ZUPA ORIENTALNA / MLEKO KOKOSOWE / KREWETKI / KOLENDRA - 29ZŁ

 

RYBY

SUM SŁODKOWODNY / MUS Z KALAFIORA / KROKIET Z KAPUSTĄ / SOS MIĘSNY 45ZŁ

 

ŁOSOŚ MOWI / CZARNY MAKARON / OMUŁKI / CZOSNEK / BOK CHOY / SOS RYBNY 46ZŁ

 

 

MIĘSO 

KURCZAK KUKURYDZIANY / TAGLIATELLE Z CUKINII / ZIEMNIAK KONFITOWANY / SOS DROBIOWY - 39ZŁ

 

BURGER Z DZICZYZNY / BUŁKA MAŚLANA / SER SMAŻONY / BEKON / OGÓREK KISZONY / FRYTKI Z BATATÓW / BIGOS / SOS BBQ - 45ZL

 

SCHABOWY Z KOŚCIĄ 300G / PIECZARKI / PUREE ZIEMNIACZANE / ZASMAŻANA KAPUSTA - 45ZŁ

 

UDKO KACZE KONFITOWANE / KLUSKI ŚLĄSKIE / BURACZKI / JABŁKO / SOS Z OWOCÓW LEŚNYCH - 49ZŁ

 

ZRAZ Z JELENIA / PUREE Z PIETRUSZKI / GRZYBY / MODRA KAPUSTA / SOS DEMI GLACE - 55 ZŁ

 

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ / PASTERNAK / MARCHEW / SZPINAK / ZIEMNIAK / GZIK / SOS DEMI GLACE - 89ZŁ

 

MENU DZIECIĘCE

KREM POMIDOROWY - 18ZŁ

 

SPAGHETTI / SOS BOLOŃSKI - 20ZŁ

 

FILET Z DORSZA / SURÓWKA Z MARCHEWKI / FRYTKI Z BATATÓW - 25ZŁ

 

POLĘDWICZKI DROBIOWE W PANKO / WARZYWA / FRYTKI - 25ZŁ

 

KOTLECIKI WIEPRZOWE / MARCHEWKA Z GROSZKIEM / PUREE ZIEMNIACZANE - 25ZŁ

 

NALEŚNIK / SER OWOCOWY LUB NUTELLA - 20ZŁ

 

DESERY

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE / LODY SŁONY KARMEL / OWOCE - 29ZŁ

 

MUS ORZECHOWY / CZEKOLADA DESEROWA / CZARNA PORZECZKA / SABLE MAŚLANE / LODY WANILIOWE - 27ZL

 

STRUDEL JABŁKOWY / LODY SŁONY KARMEL / SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY - 26ZŁ

 

KULA KARMELOWA / MUS CHAŁWOWY / SORBET MALINOWY / CRUNCH / OWOCE - 35ZŁ

 

DESKA SERÓW / KONFITURA / ORZECHY / 150G / 200G - 39ZŁ / 49ZŁ

Winnica i Slow Food

Menu oparte na darach natury obfituje w sezonowe warzywa i owoce, warzywa i zioła z własnych upraw, ryby z pobliskich jezior, dziczyznę oraz grzyby. Czerpiąc z najważniejszych założeń nurtu Slow Food, większość produktów wykorzystywanych do kompozycji dań pochodzi od lokalnych dostawców.

Sąsiadująca z restauracją Winnica Pałac Mierzęcin – jedna z największych w kraju, nie pozostaje bez wpływu na koncepcję miejsca. Szeroka paleta własnych win, nagradzanych na konkursach w kraju i za granicą doskonale podkreśla smak potraw.

Maksymalna liczba osób: 100

NAGRODY:

GAULT ET MILLAU 2016, 2017, 2018 – dwie czapki dla Restauracji Destylarnia w przewodniku Gault et Millau

REKOMENDACJA SLOW FOOD 2015 - szacunek dla lokalnej tradycji kulinarnej, własne uprawy i bliską współpracę z okolicznymi dostawcami doceniła organizacja Slow Food Polska, przyznając Restauracji Destylarnia pierwszą w województwie lubuskim rekomendację.

GRAND AWARD - TRZY WIDELCE 2015 – najwyższe wyróżnienie w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2015

GRAND AWARD - TRZY WIDELCE 2014 – najwyższe wyróżnienie w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2014

Hermes 2013 oraz tytuł NAJLEPSZEJ RESTAURACJI W REGIONIE przyznawany przez Tygodnik Restauratora.

 

 

Szef Kuchni

Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin - Dawid Łagowski - to pod jego egidą Restauracja Destylarnia otrzymała liczne nagrody i wyróżnienia m.in. rekomendację Slow Food Polska oraz dwie czapki w przewodniku Gault et Millau 2016, 2017, 2018. Chętnie korzysta z hojności otaczającej natury oraz wysokiej jakości produktów regionalnych. Umiejętne łączenie potraw z winem i winogronami stało się wizytówką jego kuchni.

Pałacowa Spiżarnia

Pałacowy ogród warzywny to skarbnica zdrowych i przysznych warzyw oraz owoców. Aby nasi Goście mogli się nimi cieszyć dłużej, nie tylko w Restauracji Destylarnia, zamykamy nasze najlepsze smaki w słoikach Pałacowej Spiżarni. Olej porowy, dżemy i przetwóry z warzyw to dopiero początek...

Zarezerwuj stolik

 

 

 

Napisz do nas

* Pola wymagane

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij